۱۸ تیر کوتاه‌ترین شبانه‌روز ثبت‌شده در تاریخ است؛ دانشمندان ماه را عامل آن می‌دانند

ماه به قطب‌های زمین نزدیک‌تر می‌شود و این نزدیکی باعث چرخش سریع‌تر زمین در این ماه می‌شود

عکس تزیینی‌ــ طرحی از سیاره زمین کنار ساعت‌ــ Canva

مطالعات اخیر نشان می‌دهد سرعت چرخش زمین در تابستان ۲۰۲۵ به‌شکلی غیرمنتظره‌ افزایش یافته است؛ پدیده‌ای که دانشمندان به تغییر موقعیت ماه نسبت می‌دهند که می‌تواند طول شبانه‌روز (یک دور چرخش زمین به دور خود) را به شکل محسوسی کوتاه‌تر کند.

به‌ گزارش نیویورک‌پست، این تغییر شتاب‌ چرخش زمین به دور خود قرار است در روز چهارشنبه ۱۸ تیر برابر با نهم ژوییه ۲۰۲۵ از طول معمول ۲۴ ساعت یک شبانه‌روز بین ۱.۳ تا ۱.۶ میلی‌ثانیه بکاهد و ۱۸ تیر را به کوتاه‌ترین شبانه‌روز ثبت‌شده در تاریخ تبدیل کند.

موقعیت ماه باعث تغییر جزئی در نیروی گرانشی وارد بر زمین می‌شود که می‌تواند سرعت چرخش زمین را کمی افزایش یا کاهش دهد. در این مورد، نحوه قرارگیری ماه باعث شده است زمین کمی سریع‌تر بچرخد و طول شبانه‌روز کوتاه‌تر شود.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

پدیده‌های مختلف دیگر از تغییرات فصلی گرفته تا بلایای طبیعی هم می‌توانند بر سرعت چرخش زمین به دور خود تاثیر شگفت‌انگیزی بگذارند. آنچه امروز ۱۸ تیر اتفاق می‌افتد، جدیدترین اختلال در این «نیرو» (منظور سرعت چرخش زمین) و ششمین مورد از این دست از سال ۲۰۲۰ تاکنون است، اما به گفته کارشناسان سیاره‌شناسی، آخرین آن‌ها نیست.

بر اساس اعلام سرویس بین‌المللی چرخش زمین و سامانه‌های مرجع (IERS)، انتظار می‌رود ۲۲ ژوییه (۳۱ تیر) و ۵ اوت (۱۴ مرداد) نیز به‌طور مشابه، شبانه‌روزهایی کوتاه باشند.

این سازمان مسئول مدیریت و اجرای «ثانیه کبیسه منفی» است که به‌ دلیل این رشته از روزهای کوتاه، در نهایت لازم خواهد شد. ثانیه کبیسه منفی یعنی برای هماهنگ کردن ساعت‌های جهان با سرعت چرخش زمین، یک ثانیه از زمان رسمی کم می‌شود (برخلاف ثانیه‌های کبیسه مثبت که به زمان اضافه می‌شوند). این کار باعث می‌شود زمان اتمی و زمان نجومی دوباره با هم منطبق شوند.

 این اولین تعدیل از این نوع در ساعت‌ رسمی زمین خواهد بود.

این تغییر تاریخی قرار است در سال ۲۰۲۹ (بسته به ماه آن، یا در سال‌ ۱۴۰۷ یا ۱۴۰۸ خورشیدی) اعمال شود.

دانکن اگنیو، ژئوفیزیک‌دان موسسه‌ اسکریپس در دانشگاه کالیفرنیا سن‌دیگو، پیش‌تر گفته بود: «این وضعیتی بی‌سابقه و مسئله‌ای بسیار مهم است.» با این حال افزود که «این تغییری بزرگ در چرخش زمین نیست که قرار باشد فاجعه‌ای به بار آورد، اما پدیده‌ای قابل‌توجه و یک نشانه‌ دیگر از این است که ما در دوره‌ای بسیار غیرعادی به سر می‌بریم».

بیشتر از علوم